Parodontit, som också kallas tandlossning, beror framför allt på att det finns bakterier runt tänderna. Om man under lång tid inte rengör tänderna ordentligt kan tandköttet bli inflammerat. Därför är det viktigt att göra regelbundna tandvårdsbesök och rengöra tänderna noga. noga

INFLAMMATION
Inflammation uppstår när bakterier runt tanden retar vävnaden. Det gör att tandköttet börjar brytas ned, och ju mer tandköttskanten luckras upp desto lättare blir det för bakterierna att tränga in mellan tandkött och tand. Om ingenting görs för att stoppa nedbrytningen fortsätter den till tandens fäste i käken. Då drar sig benet kring tanden tillbaka, tanden blir allt mer rörlig och till slut tappar du den.

Mer än var tionde person i Sverige drabbas av olika tandlossningssjukdomar - och över hälften är rökare. Sjukdomen utvecklas långsamt och ofta kommer de mer allvarliga symptomen, som svullnad, värk och lösa tänder, först i slutskedet. Tandsten, dålig munhygien, rökning, stress, ärftlighet och vissa sjukdomar kan göra att sjukdomen utvecklas snabbare.

SYMTOM
Inflammationen kring tänderna är svår att lägga märka till eftersom det inte gör ont. Förloppet är så långsamt att det kan vara svårt att själv upptäcka att man har parodontit.
Ett tidigt tecken på tandlossning kan vara att det blöder från tandköttet när man borstar tänderna.
Den som röker märker oftast ingen blödning eftersom blodkärlen dras ihop av rökning.
Om sjukdomen gått långt kan man känna att en eller flera tänder är lösa.

PERI-IMPLANTIT
Om du har tandimplantat kan infektioner drabba vävnaderna runt implantaten, både tandkött och käkben. Så länge infektionen bara har drabbat tandköttet runt implantaten är infektionen reversibel och lätt att behandla, kallas mukosit. Om infektionen har gått djupare och drabbat käkbenet omkring implantatet blir diagnosen peri-implatit och kan vara svårare att ”bota”. Om peri-implantiten inte behandlas finns risk för att implantatet förloras.

NÄR SKA JAG SÖKA VÅRD?
Du bör ta kontakt med en tandläkare eller tandhygienist om tandköttet blöder ofta eller mycket när man borstar tänderna. Om en eller flera tänder känns lösa bör du också kontakta tandvården.